Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat. Artrose en RA zijn het meest bekend. RA is een auto-immuunziekte. Er zijn periodes dat de ziekte actief is, er zijn dan veel klachten. Soms is er een rustige periode, u ervaart dan weinig tot geen klachten.
Ondanks veel onderzoeken is nog niet bekend waardoor RA wordt veroorzaakt. Vermoed wordt dat het immuunsysteem ontregeld raakt door een samenspel van factoren, zoals aanleg, omgevingsfactoren, mogelijk een infectie.
Door de ontregeling komen stoffen vrij die niet alleen de bacteriën en virussen te lijf gaan, maar ook de gewrichten en de gewrichtkapsels (het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam), hierbij treden ontstekingen op. De ontstekingen kunnen voorkomen in gewrichten, spieren, pezen of organen en soms ook in de bloedvaten of rond zenuwen.
Als de ziekte actief is en u heeft (een) ontstoken gewricht(en), dan zult u rond een gewricht pijn, warmte en gezwollenheid ervaren en zult u het gewricht minder goed kunnen bewegen. Het begint vaak met de handen en/of voeten. Dikwijls breiden de klachten zich langzaam uit en zijn gewrichten voor een langere periode ontstoken. Andere klachten die patiënten met RA kunnen hebben zijn o.a. temperatuursverhoging, ochtendstijfheid en vermoeidheid.
Er wordt steeds meer nadruk gelegd op verantwoord blijven bewegen (ook wanneer de ziekte actief is). Dit veroorzaakt geen (extra) schade. Ervaring en wetenschappelijk onderzoek hebben bewezen dat bewegingsfuncties die
verloren zijn gegaan moeilijk te herstellen zijn. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck begeleidt u bij het bewegen binnen uw grenzen. Samen met uw oefentherapeut wordt er gekeken hoe u uw dagelijkse activiteiten het best kunt verrichten en u leert de belasting van uw lichaam aan te passen aan uw mogelijkheden. De reumatoloog probeert met gerichte medicatie de activiteit van de ziekte zoveel mogelijk te beperken.
De oefentherapie is gericht op
- het aanleren van een efficiënt houdings- en bewegingspatroon;
- het verbeteren van de algemene conditie;
- het verbeteren / behouden van de beweeglijkheid van de gewrichten;
- het verbeteren / behouden van de spierkracht;
- het bevorderen van het evenwichtsgevoel;
- het aanleren van ontspanningstechnieken
. het trainen van de dagelijkse bewegingen, zoals lopen, bukken, opstaan e.d.;
. het zelfstandig kunnen functioneren;